Dragoljub Zbiljić, predsednik kompanije Energotehnika Južna Bačka: Ulaganje u mlade – ulaganje u budućnost

Beležimo progresivan rast iz godine u godinu, ugovorili smo velike projekte u Srbiji koji su u fazi realizacije, prisutni smo i na tržištu Savezne Republike Nemačke

Ideja i želja kompanije Energotehnika Južna Bačka je da ulaže u inženjere, budući kadar kompanije, kako bi srpska pamet ostala u Srbiji i radila za srpske kompanije

  1. Koje ciljeve održivog razvoja je kompanija Energotehnika Južna Bačka zadala sebi u ovoj godini?

– Svi naši projekti vezani su za izgradnju novih industrijskih objekata, ali i održavanje postojećih. Od momenta privatizacije naši dugoročni ciljevi bili su povećanje udela na tržištu pre svega Srbije, a potom i na tržištu regiona i država članica EU. Zahvaljujući novim investitorima koji dolaze u Srbiju, ostvaruju se i naši dugoročni i kratkoročni ciljevi. Nastavljamo sa pregovorima i za proširenje naših usluga na države Bliskog istoka

  1. U martu ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju između Fakulteta tehničkih nauka i kompanije Energotehnika Južna Bačka. Šta taj sporazum znači?

– Ovim memorandumom kompanija Energotehnika Južna Bačka se obavezala da će iz sopstvenih sredstava obezbediti stipendije za određeni broj studenata Fakulteta tehničkih nauka.

Stipendije je, po završetku konkursa fakulteta i razgovora u kompaniji, dobilo četvoro najboljih studenata: Slavica Gajić, Nikola Diklić, Miloš Kukić i Đorđe Radovanović. Prema ugovorima o stipendiranju koje su studenti potpisali sa kompanijom, oni će obavljati stručnu praksu u kompaniji u trajanju od osam sati nedeljno, koja će se realizovati po dogovoru kako se ne bi remetile obaveze studenata na Fakultetu. Planirano je da se studenti uključe u pojedine projekte u cilju sticanja praktičnog znanja koje će ih pripremiti za rad u kompaniji Energotehnika Južna Bačka po završetku studija.

Naše kompanije najboljim studentima moraju da pruže mogućnost da nastupaju u svetskoj tržišnoj utakmici i da odmeravaju snage sa najboljim svetskim kompanijama, a to im upravo pruža Energotehnika Južna Bačka koja je prisutna na međunarodnom tržištu i koja posluje i na tržištu Evropske unije.

Ovo je prva godina kako je pokrenut takav vid saradnje sa FTN-om i plan je da u narednim godinama svake godine bude selektovano četiri-pet najboljih studenata, tako da će za četiri godina Energotehnika Južna Bačka formirati jedan snažan tim od 20 do 25 izuzetno kvalitetnih mladih inženjera.

  1. Učestvujete i u programu dualnog obrazovanja. Koje su prednosti ovog programa i kako vaša kompanija namerava da aktivno učestvuje?

– Kompanija Energotehnika Južna Bačka je 2015. godine ušla u projekat dualnog obrazovanja sa Elektotehničkom školom Mihajlo Pupin koji će krajem ove školske godine proizvesti prvu generaciju radnika, njih 18, koji su srednju školu završili po tom sistemu.

To odeljenje je među učenicima pomenute škole prozvano Odeljenje južna Bačka, a učenicima tog odeljenja je praktično zagarantovano radno mesto, ukoliko polože sve interne testove koji se u toj kompaniji, nezavisno od rezultata koje postižu u školi, organizuju na svaka tri meseca, i to tokom cele druge i treće godine školovanja.

Polaganjem tih testova, odnosno zadataka, učenici, koji su inače naši stipendisti, opravdavaju sredstva koja ulažemo u njih, a zagarantovano im je radno mesto ili ovde u Srbiji, ili u našoj kompaniji u Nemačkoj. Imaju slobodu izbora i zbog toga se i sprovodi nastava i na srpskom i na nemačkom jeziku.

Mi smo među prvim kompanijama koje su ušle u projekat dualnog obrazovanja jer smatramo da će značajno doprineti privrednom razvoju Srbije i da je ideja koju je pokrenula Vlada Republike Srbije o uvođenju takvog sistema obrazovanja odlično rešenje koje će sigurno značajno uticati na smanjenje nezaposlenosti.

  1. Dobili ste i nagradu PKS prošle godine – Oskar kvaliteta za partnerstvo i resurse. Kakve rezultate beležite kada je u pitanju unapređenje vaših resursa?

– Za lidersku poziciju na tržištu izuzetno je važno da stalno unapređujemo svoje resurse i trudimo se da budemo rame uz rame sa svetskim stručnjacima u pomenutoj oblasti. Jasan sistem vrednosti koji favorizuje: samoinicijativnost, kolegijalnost i pravovremenost predstavlja putokaz za napredovanje unutar naše organizacije, a to doprinosi da se podiže i njihova spremnost da se odgovori na sve veće poslovne izazove. Respektabilni inžinjerski resursi iznedrili su istaknute projekte u oblasti uštede energije, korišćenja alternativnih izvora energije i investicionog održavanja.

Integrisani sistem menadžmenta integriše pet aspekata (kvalitet, zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje na radu, energiju i bezbednost informacija), podržan je akreditovanom laboratorijom za 25 metoda iz oblasti električnih, geomenhaničkih i elektromagnetnih ispitivanja, dok se inženjerski rad bazira na devet organizacijskih i 52 lične inžinjerske licence.

  1. Podržavate i marginalizovane grupe društva. Kažite nam nešto više o sponzorstvu Kluba invalida Spin?

– Na to gledam kao na udruživanje dva vrhunska tima. Kompanija želi da ulaže u srpski sport, da podrži naše sportiste, a stonoteniseri novosadskog Spina su više puta osvetlali obraz naše zemlje, na Paraolimpijskim igrama, svetskim i međunarodnim takmičenjima. Zbog toga ne želimo da imaju finansijsku barijeru u ostvarivanju sjajnih rezltata i veoma smo ponosni što su se sa poslednjeg Svetskog takmičenja, na kome su nosili dres sa logom Južne Bačke, vratili sa zlatom i bronzom.

Kompanija je stonoteniserima sa invaliditetom, pored sponzorskog ugovora, dala mogućnost da besplatno koriste celokupnu ponudu Hotela Fontana u Vrnjačkoj Banji čiji je Energotehnika Južna Bačka odnedavno vlasnik.

Kompaniji je uvek na prvom mestu Srbija i uspeh Srbije, pa je doneta odluka da će mogućnost besplatnog korišćenja ponude pomenutog hotela u Vrnjačkoj Banji imati ne samo stonoteniseri već i svi sportisti sa invaliditetom koji su reprezentativci Srbije.

  1. Kako vidite budućnost održivog razvoja u svetu, a samim tim i u Srbiji? Na koji način će tehnologije i internet izmeniti taj put ili ga već menjaju?

Budućnost održivog razvoja vidim kroz ulaganje u obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine kako u svetu tako i kod nas. Veliki doprinos tome ima usavršvanje tehnologijie koja je svakim danom sve naprednija i u službi poboljšanja kvaliteta života i uslova rada, lakši pristup informacijama i brzina komunikacije olakšava umnogome tržišno pozicioniranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *