Željka Ćirić Jakovljević, direktor marketinga i korporativnih komunikacija Eurobanke u Srbiji – GODINA DOBRIH DELA EUROBANKE

Aktivnosti u okviru projekta Godina dobrih dela bile su usmerene na više od 30 institucija obrazovanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstvenog sistema, zatim humanitarno-ekološke i sportske akcije koje su realizovane tokom 2016.

Od marta 2006. godine, od kada se Eurobanka pozicionirala među vodećim bankama na tržištu Srbije, formiran je sveobuhvatni program korporativne društvene odgovornosti pod nazivom Investiramo u evropske vrednosti. U ovaj program je do sada investirano preko četiri miliona evra.

Programi društvene odgovornosti usmereni su ka najosetljivijim segmentima društva. Ulaganje je ciljano i to kroz kontinuiranu podršku stožerima: obrazovanje, ekologija, jednakost, kultura i zdravstvo.

Međutim, podrška društvu nije potpuna ukoliko nije implementirana iznutra, kroz zajednički rad i ideje svih zaposlenih. Zbog toga je Eurobank krajem 2015. godine inicirala projekat Godina dobrih dela, koji je osmišljen sa ciljem da aktivno uključi zaposlene koji će cele godine serijom društveno odgovornih aktivnosti pomagati marginalizovanim grupama i promovisati humanost i dobročinstvo. Na ovaj način Eurobank šalje poruku društvenoj zajednici da za dobra dela nije neophodna velika materijalna investicija, već da svaki pojedinac deo svog vremena i minimalnih sredstava može da nameni onima kojima je to najpotrebnije i zbog čega će se neprivilegovani osetiti ravnopravnim članovima društva. Cilj projekta Godina dobrih dela jeste da kroz udruživanje u društveno korisnim inicijativama zaposleni banke čine svet boljim, jačaju duh zajedništva i empatije.

U okviru projekta zaposleni su donirali svoje vreme i know-how držeći predavanja, radeći volonterski ili učešćem u raznim humanitarnim akcijama. Ukupna vrednost projekta je više od preko 90.000 evra, a od toga 30.000 u materijalnim sredstvima i preko 5.000 sati u vremenu zaposlenih.

Projekat Godina dobrih dela počeo je volonterskom akcijom farbanja ograde i uređenja dvorištva u vrtiću Biseri na Paliluli, a nastavljen dodelom knjiga za biblioteku u Osnovnoj školi Boško Buha koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i podelom paketića za decu bez roditeljskog staranja u Domu Milutin Filipović Jusa na Vračaru.

Na Evropskom prvenstvu u vaterpolu zaposleni su ustupili svoje ulaznice i na taj način obradovali članove različitih udruženja. Vaterpoliste Srbije bodrila su deca i roditelji iz Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom Plava školjka, Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Živimo zajedno, Doma za nezbrinutu decu Jovan Jovanović Zmaj, Prihvatilišta za decu Beograd i najbolji prodavci uličnog magazina LICE ULICE.

Godina dobrih dela tokom ove godine zakucala je na vrata mnogih institucija od javnog značaja – poslednja u nizu je Klinički centar Srbije. Klinika za grudnu hirurgiju dobila je nove instrumente za video-asistiranu hirurgiju koji su unapredili rad lekara i pacijentima pružili bolju zdravstvenu zaštitu. Deca bez roditeljskog staranja koja borave u SOS Dečjem selu u Kraljevu dobila su od Eurobank kompletan školski pribor i opremu za uspešan početak škole. Ovo je rezultat humanitarne volonterske akcije zaposlenih banke u kojoj je sakupljena donacija u vrednosti od 210.000 dinara. Školski pribor obuhvata rančeve, pernice, kompletan školski pribor za pisanje i crtanje za sedamdeset osmoro dece različitog uzrasta koja borave u selu.

Novina ovog projekta jeste i da se postigne maksimalna iskorišćenost svih donacija, što podrazumeva da Eurobank poklanja i deo svojih neiskorišćenih resursa.

Prilikom organizovanja novogodišnjih predstava za decu naših kolega Sektor za ljudske resurse pokrenuo je divnu inicijativu u okviru koje su ulaznice za jednu novogodišnju predstavu Pan teatra uručene deci bez roditeljskog staranja i deci sa posebnim potrebama. Ovaj humani gest obradovao je mališane iz Svratišta za decu uključenu u život i/ili rad na ulici, korisnike Udruženja MNRO Zvezdara, kao i učenike specijalne Osnovne škole Boško Buha. Oni su bili i gosti naše banke, kada su proveli vreme u razgovoru sa našim kolegama.

U duhu novogodišnje čarolije pridružili smo se ovogodišnjem, jubilarnom 20. izboru za najlepše okićenu jelku u Hotelu Hyatt Regency, koju je organizovao BelHospice. Ova akcija je humantiranog karaktera, u okviru koje je prikupljeno 8.400 evra, a sva sredstva biće namenjena za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji, i to za renoviranje postojeće zgrade i otvaranje dnevnog centra u okviru prve faze projekta. Dodatnu vrednost celoj akciji dala je naša koleginica Dragana Jakovljević Pović iz Službe bankoosiguranja koja je u ime banke okitila jelku.

Takođe, podržali smo kampanju Save the wool in Serbia koja angažuje žene iz ruralnih područja, a zalaže se ne samo da se vuna iskoristi i od nje naprave prelepe i korisne rukotvorine već da se kroz edukaciju mladih i žena u ruralnim područjima podstakne otvaranje novih radnih mesta i njihovo ekonomsko osnaživanje.

A nakon 15. jubilarne regionalne Noći knjige u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi, pod pokroviteljstvom naše banke, 50 dečjih knjiga, koje smo dobili na poklon, uručeno je dečjem odeljenju Opšte bolnice u Pirotu, na predlog naše koleginice Maje Stanković Stamenković, rukovodioca ekspoziture u tom gradu. Ona je zajedno sa regionalnim rukovodiocem Nenadom Stanković posetila bolnicu i obradovola mališane koji ne provode praznike kod kuće.

Kruna ovog velikog projekta je nagrada za korporativno volontiranje za projekat Eurobank – Godina dobrih dela, koju je nedavno Eurobank osvojila. Ovo priznanje dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv sa ciljem da se prepoznaju i promovišu kompanije koje, osim novčanih sredstava, ulažu vreme i veštine svojih zaposlenih u razvoj lokalne zajednice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.